Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

AHEPA PATRAS HJ_25 "SAINT ANDREW" - ΤΟ ΟΚΤΑΓΩΝΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ



ΤΟ ΟΚΤΑΓΩΝΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ



Ο Ελληνισμός μπορεί να συγκριθεί με ένα δένδρο του οποίου τα κλαδιά σχηματίζουν ένα μεγαλείο σχημάτων και χρωμάτων. Ο ισχυρός και σταθερός κορμός, τα πανέμορφα κλαδιά και τα χρωματιστά φύλλα είναι το ορατό μέρος που βλέπουμε και θαυμάζουμε. Αυτό το μέρος συμβολίζει τον Ελληνισμό που εμείς βλέπουμε με τα γλυπτά, την αρχιτεκτονική, την φιλοσοφία, το δράμα, την ποίηση, τον Ελληνισμό που βλέπουμε με τα επιτεύγματα στην ιατρική, στα μαθηματικά, στην διοίκηση και νομική, στον αθλητισμό και στους αγώνες, τον Ελληνισμό της δόξας.

Αλλά από πού τρέφεται αυτό το δένδρο; Από πού παίρνει την δύναμη του στην ζωή; Την παίρνει από τις ρίζες του που είναι μη ορατές. Οι ρίζες στηρίζουν το δένδρο και χωρίς αυτές το δένδρο πεθαίνει. Τι έθρεψε και συντήρησε τον λαμπρό πολιτισμό στην αρχαία Ελλάδα;



Ποιες ήταν οι ρίζες αυτού του πολιτισμού; Οι ρίζες ήταν ένα βασικό σύστημα αξιών. Είναι οι ίδιες αξίες που έχουν φθάσει μέχρι και εμάς και αποτελούν το θεμέλιο των δυτικών δημοκρατικών πολιτισμών.




Υπάρχουν οκτώ βασικά ιδεώδη που συνιστούν αυτό το σύστημα των αξιών, και μπορούμε να τα καλούμε το οκτάγωνο του Ελληνισμού.

Αυτές οι οκτώ βασικές αξίες είναι καθ' ολοκληρία ελληνικές, γεννήθηκαν σε ελληνικό έδαφος και κανένας πολιτισμός πριν από τους Έλληνες δεν τις γνώριζε» Οι οκτώ αυτές αξίες είναι οι κάτωθι:


1. Η αναζήτηση της αλήθειας—για τους Έλληνες η αλήθεια ήταν το κύριο μέλημα όλων.

2. Η ανωτερότητα της λογικής—η αλήθεια βρίσκεται μέσω της

λογικής.

3. Η προαγωγή του ελευθέρου πνεύματος—μόνο το ελεύθερο

πνεύμα με την βοήθεια της λογικής ανακαλύπτει την αλήθεια.

4. Η αναζήτηση της τελειότητας—όλοι οδηγούνται στις ανώτατες  κλίμακες των προσδοκιών τους.

5. Η εκτίμηση για το ωραίο—το οποίο μας περικλείει και το οποίο μπορούμε και δημιουργούμε.

6. Η αγάπη για την ζωή—οι Έλληνες εξέφραζαν χαρά για την ζωή και είχαν μια αισιόδοξη προσέγγιση προς αυτήν.

7. Το πάθος για την ελευθερία—το ελεύθερο άτομο και ο ελεύθερος λαός μπορούν και απεγκλωβίσουν ενέργεια για πρόοδο.

δ. Ο σεβασμός του ατόμου—που ήταν μια επαναστατική ιδέα και

δημιούργησε την δημοκρατία.

Αυτές είναι οι οκτώ Ελληνικές αξίες οι οποίες εγαλούχησαν την δόξα της Ελλάδος και έδωσαν λάμψη στις δημοκρατικές κοινωνίες.



Στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού, ακόμη και σήμερα, οποτεδήποτε παρουσιάζονται προβλήματα ή δυσκολίες τα Ελληνικά ιδεώδη προσφέρουν την άμεση λύση.


Με τιμή
 
ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Chapter President

AHEPA PATRAS HJ_25 “SAINT ANDREW



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου