Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΟΛΥΣΧΙΔΕΣ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ


Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΧΕΠΑ κ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
Επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΠΟΡΦΥΡΗ Chapter President AHEPA PATRAS HJ_25 saint andrew







 



























 

Δεν υπάρχει Έλληνας σε Ελλάδα και εξωτερικό που να μην γνωρίζει το τεράστιο έργο του Κυβερνήτη της Ελληνικής Περιφέρειας της παγκόσμιας φιλελληνικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, κ. Νίκος Παπαδόπουλος. Οργωσε και οργώνει ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη και υπέρ πολλαπλασίασε τα τοπικά τμήματα και τα μέλη της μεγάλης μας Αδελφότητας.

Δεν είναι τυχαίες οι πολλαπλές βραβεύσεις του ιδίου και των συνεργατών του και η μεγάλη αναγνωρισιμότητά του. Τελευταία βρέθηκε στη Χίο, με πρόθεση να ιδρύσει τοπικό τμήμα και δυστυχώς είχε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Επεσε επάνω σε καταστρεπτική πυρκαγιά και σοκαρίστηκε…

Κατά την επάνοδό του στην Αθήνα, βρέθηκε στα γραφεία της Panhellenic Post, στην Ομόνοια και έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, στο δημοσιογράφο κ. Χρ. Μαλασπίνα, αξίζει να την παρακολουθήσουμε:


Δημοσιογράφος:  Πείτε μας για το ταξίδι σας στη Χίο, για το οποίο πρόσφατα γράψαμε στην ΡΗΡ. Ποιος ήταν ο σκοπός του;

Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Ο σκοπός της επίσκεψής μου στη Χίο ήταν για να δούμε αν μπορούμε να ιδρύσουμε  ένα Τμήμα της ΑΧΕΠΑ στη νήσο. Κατά την παραμονή μου εκεί συνέβη η τραγωδία της πυρκαγιάς.

Έτσι, στις συναντήσεις που έκανα με τους τοπικούς  φορείς (δυστυχώς απουσίαζε ο Μητροπολίτης και δεν τον είδα) συζήτησα και για τις φωτιές. Να σας πω ότι μόνος μου γύρισα την καμένη περιοχή, Δυτική, Νότο και Κέντρο, και είδα αρκετά πράγματα. Μου έχουν εντυπωθεί δύο πράγματα. Η μυρωδιά του καμένου ξύλου και το γεγονός πως πάταγες στο έδαφος και σηκωνότανε στάχτη!

Είδα ότι τα χωριά, τα σπίτια, δεν είχαν καταστραφεί. Βέβαια κάποιοι στρατώνες είχαν πάθει ζημιές. Σταμάτησα και μίλησα με πολλούς κατοίκους της περιοχής. Δυστυχώς χάσανε πολλά ζώα, καταστράφηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής σε μαστίχα, καήκανε πολλές ελιές.

Ρώτησα τι έκανε το κράτος γι αυτήν την καταστροφή. Έμαθε ότι έστειλε κάποια χρήματα  για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Ωστόσο, επειδή ζημιές έχει υποστεί η υποδομή, εκείνο που χρειάζεται είναι  μία παρέμβαση εκεί ώστε να μην δημιουργηθούν στρατιές ανέργων αγροτών οι οποίοι θα μεταναστεύσουν στην χώρα.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία  της Αμερικής, μέσω της Ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης “Ο Κοραής”,  έχουν συστήσει το  “Relief Chios Fund” και στέλνουν  5.000 δολάρια το μήνα στην Μητρόπολη,  η οποία Μητρόπολη κάνει γύρω στα 1000 συσσίτια κάθε μέρα.

Υπάρχει ένα δυνατός Σύλλογος των Ομογενών της Αμερικής στη Χίο και ο σύλλογος αυτός κάνει επίσης φιλανθρωπικό έργο. Συνδέεται με την Νέα Υόρκη, ο πρώτος πρόεδρός του ήταν από την Νέα Υόρκη,  Αδαμάντιος Μπουρνιάς.

Εμείς, λοιπόν, ως ΑΧΕΠΑ, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Υπάρχουνε δύο τέτοιες υπηρεσίες, το Κλιμάκιο «Ι» και το Κλιμάκιο «Ο». Αυτοί, λοιπόν, δεν έχουν σωστή εκπαίδευση και έχουν έλλειψη υδροφόρων και μανικών. Σε ένα από τα 17 Τμήματα ΑΧΕΠΑ που έχουμε στην Ελλάδα, αυτό της Βάρης, διαθέτουμε 8 μέλη εθελοντές πυροσβέστες.  Μέσω αυτών θα οργανώσουμε κάποιο πρόγραμμα για να βοηθήσουμε τα δύο Κλιμάκια στη Χίο.



Δημοσιογράφος:  Πώς ακριβώς θα βοηθήσετε;


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Θα βάλουμε χρήματα και θα αγοράσουμε υδροφόρες, θα αγοράσουμε μάνικες και ό,τι άλλο μας συμβουλέψουν οι εθελοντές πυροσβέστες του Τμήματος 17, αφού προηγουμένως επισκεφθούν τη Χίο και δουν τις ανάγκες τους.


Δημοσιογράφος:  Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν από την Αμερική;

Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Όχι. Θα τα συγκεντρώσουμε από τα μέλη μας στην Ελλάδα. Βεβαίως κατά κάποιο τρόπο θα βοηθήσει και η Αμερική, αλλά είναι δικό μας πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε εμείς. Μην ξεχνάτε έχουμε σχεδόν 500 μέλη εδώ…


Δημοσιογράφος:  Και συνεχώς ανοίγετε νέα Τμήματα…


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Ναι.  Τώρα πάω στην Βόρειο Ελλάδα για να ανοίξουμε και εκεί νέα Τμήματα στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Κιλκίς. Έχουμε ήδη στις Σέρρες, Καβάλα, και Δράμα. Η ΑΧΕΠΑ είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση της διασποράς. Με Παραρτήματα σε πολλά κράτη του κόσμου και στην Ελλάδα.


Δημοσιογράφος:  Να ρωτήσω, γιατί σήμερα εξαπλώνεστε και περισσότερο;


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Γιατί δεν είχε γίνει στο παρελθόν!  Να σας πω, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, οι άνθρωποι σκέφτονται και στρέφονται στον εθελοντισμό. Έχουμε πολύ καλούς ‘Ελληνες  που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους . Ένα γιατρός, αλλά και ένας πρωτοδίκης, με πήραν τηλέφωνο και ζήτησαν να γίνουν μέλη της ΑΧΕΠΑ. Μου είπαν εμείς που έχουμε πετύχει πρέπει κάτι να δώσουμε πίσω  στην κοινωνία. Η ΑΧΕΠΑ είναι η μόνη οργάνωση που έχει ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα και μπορεί να βοηθήσει.

Η ΑΧΕΠΑ είναι για όλα. Και Πολιτιστική, και Φιλανθρωπική, και για τον Ελληνισμό, για την Παιδεία, για την Οικογένεια, για τον Αθλητισμό. Είναι μία οργάνωση που έχει 40.000 μέλη σε όλο τον κόσμο!


Δημοσιογράφος:  Στα Τμήματα που δημιουργείτε στην Ελλάδα μέλη εγγράφονται μόνον ομογενείς ή και Έλληνες;


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Από τα 500 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη, λίγα είναι που έχουν αμερικάνικο διαβατήριο! Όλοι οι άλλοι είναι Έλληνες. Θα προσπαθήσουμε φέτος να προσελκύσουμε και ομογενείς που παλιννοστούν στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε Τμήματα με Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοκαναδούς, Ελληνοαυστραλούς κλπ.

Ο σκοπός είναι μέχρι του χρόνου να είμαστε 30 Τμήματα. Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πάω στην Τρίπολη. Μετά στη Σπάρτη, ακολουθούν, η Πάτρα, η Ναύπακτος, το Αγρίνιο, Ιωάννινα, Σάμος κλπ. Να σημειώσετε δε ότι στα νέα Τμήματα που ιδρύονται δεν είναι κανείς πάνω από 40 ετών!



Δημοσιογράφος:  Μιλήστε μου λίγο για την οργανωτική δομή της ΑΧΕΠΑ.


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Εμείς εδώ στην Ελλάδα, είμαστε μία από τις 28 Περιφέρειες της ΑΧΕΠΑ, η 25η και λειτουργούμε σε συνεργασία με όλους τους άλλους. Είμαστε κάτω από το Ύπατο Συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Τηρούμε τους Κανόνες, συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Συνέδριο, το κάναμε φέτος τον Ιούλιο στο Λας Βέγκας, και τώρα σε λίγες μέρες φεύγω για την Αμερική όπου έχουμε το Συνέδριο των 28 Κυβερνητών στην Ουάσιγκτον από τις 21 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2012.

Εκεί θα μιλήσω για το πρόβλημα το οικονομικό που έχουμε στην Ελλάδα.

Πρέπει δε να σας πω ότι η ΑΧΕΠΑ δίνει 10.000 δολάρια  το μήνα στην αποστολή για τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα οποία πηγαίνουν για να αγοραστούν κιβώτια με ξηρές τροφές. Εγώ τα ελέγχω αυτά και κάνω και αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να είμαι βέβαιος ότι όλα είναι εντάξει. Κολλάμε ειδικές αυτοκόλλητες ετικέτες στα δέματα που λένε ότι είναι από την ΑΧΕΠΑ ή και από τις Κόρες της Πηνελόπης. Μάλιστα η ΑΧΕΠΑ έχει δεσμευτεί ότι αυτό θα το κάνει τουλάχιστον για ένα χρόνο και παραπάνω εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Είμαι σε συνεννόηση με τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολής τον Γιώργο Δήμτσα ο οποίος είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ στο Τμήμα 17, στη Βάρη, για να συζητήσουμε τρόπους επέκτασης του μέτρου και στις άλλες περιοχές που έχουμε Τμήματα ΑΧΕΠΑ. Μάλιστα, επειδή έχουμε μέλη και πολλούς γιατρούς, λογαριάζουμε μαζί με την αποστολή τροφίμων να κάνουμε και ένα ιατρικό πρόγραμμα.

Επίσης προσπαθούμε να φέρουμε και φαρμακευτικό υλικό.



Δημοσιογράφος:  Μιλάτε για ένα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο το οποίο δεν το γνωρίζουν οι Έλληνες… Γιατί δεν το αναδεικνύετε;


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε. Δουλειά δική σας, των δημοσιογράφων, είναι να το προβάλετε, εάν θέλετε. Αλλά πόσοι σαν εσάς κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Πάντως, για να ολοκληρώσω, να σας πω ότι  μία άλλη σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσουμε είναι για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Εμείς θα συνεργαστούμε (γράψατε και σεις πρόσφατα στην Panhellenic Post για το θέμα) και με τους Αυστραλούς του κ. Κομίνο και τους Αμερικανούς του κ. Ρέππα.

Δημοσιογράφος:  Συνεχείστε, κύριε Κυβερνήτα.


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Θα ξεκινήσουμε μία καμπάνια. Το Γενάρη που μας πέρασε ανοίξαμε Τμήμα της ΑΧΕΠΑ στο Λονδίνο. Σκοπός μας ήτανε, έχοντας νομική οντότητα στην Αγγλία, να ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, «από μέσα». Θα συνεργαστούμε και με άλλες οργανώσεις που υπάρχουν. Άλλωστε, θα κινητοποιήσουμε όλα μας τα Τμήματα. Είμαστε στη Σόφια.  Σύντομα θα ανοίξουμε στο Παρίσι. Στο Ντίσελντορφ. Στην Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο και στην Ρουμανία.  Όλα αυτά τα Τμήματα θα συμμετάσχουν στην καμπάνια για τα Μάρμαρα.

Θέλω να σας πω ότι οργανώνουμε Συνέδριο μόνο για τα Μάρμαρα στις 6-9 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο χώρος, γιατί τελικά,  ίσως γίνει και στην Ουάσιγκτον. Θα συμμετάσχουν σ΄ αυτό οι Κυβερνήτες και τα μέλη της Επιτροπής ΑΧΕΠΑ International Committee που είναι 20 άτομα, από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελλάδα κλπ.


Δημοσιογράφος:  Επισημαίνω ότι στα ενδιαφέροντά σας είναι σε πρώτη γραμμή  και τα εθνικά θέματα.


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Βεβαίως. Σας είπα ήδη ότι στην ΑΧΕΠΑ υπάρχει το λεγόμενο International Committee, του οποίου είμαι μέλος. Να σας πω, λοιπόν, ότι στο θέμα των Σκοπίων η ΑΧΕΠΑ έχει ξεκάθαρη θέση …


Δημοσιογράφος:  Έχει ενδιαφέρον να την ακούσουμε …


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Εμείς λέμε σταθερά ότι δεν υπάρχει κανένας χώρος για ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία σε κανένα άλλο κράτος, ούτε σε κανένα συνθετικό όνομα όποιο και να είναι αυτό… Σεβόμαστε την ανεξαρτησία των λαών αλλά όχι με το δικό μας όνομα!


Δημοσιογράφος:  Πείτε μας για τον Έλληνα του εξωτερικού. Πώς τον ζείτε;


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Ο Έλληνας του εξωτερικού, και αυτός από την Ελλάδα έχει έλθει. Και αν πεις για τη δεύτερη γενιά, και αυτών οι γονείς από την Ελλάδα έχουν έλθει! Και ξέρουν τι σημαίνει στην Ελλάδα κάποιος να κλέψει το όνομά σου…


Δημοσιογράφος:  Ενδιαφέρεται για την Ελλάδα;


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Μα, βεβαίως και πάρα πολύ, μάλιστα. Κοιτάξτε, ένα άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει άμεσα είναι για τον τουρισμό. Η ΑΧΕΠΑ έχει πάρει θέση για τον τουρισμό. Έχει συστήσει στα μέλη της να έλθουν στην Ελλάδα για διακοπές και πολλοί έχουν ανταποκριθεί. Θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να λάβει γενική μορφή. Κάθε οικογένεια ΑΧΕΠΑ πρέπει να βάλει στο πρόγραμμά της κάθε τρία χρόνια να πηγαίνει στην Ελλάδα. Αν το κάνουμε αυτό θα αυξηθούν κατακόρυφα οι τουρίστες από την Αμερική.

Εμείς, στην Ελλάδα, σε κάθε περιοχή όπου έχουμε Τμήμα, θα προβάλουμε το μέρος αυτό με πληροφοριακά e-mail τα οποία θα στέλνουμε στα διάφορα Τμήματα της ΑΧΕΠΑ και θα τους ενημερώνουμε. Θα συμμετέχουμε σε Συνέδρια για τον Τουρισμό.

Επίσης να σας πω ότι έχουμε εγκαινιάσει μία Ιστοσελίδα, την www.ahepajobs.com  για εύρεση εργασίας στην Αμερική και τον Καναδά. Εκεί οι εργοδότες μπορούν να καταγράφουν τις θέσεις εργασίας που έχουν, τα προσόντα που ζητούν και ένας άνεργος θα μπορεί να ζητήσει την πρόσληψή του εάν έχει τα αιτούμενα προσόντα.

Επίσης θα προχωρήσουμε το Πρόγραμμα με την ανταλλαγή φοιτητών για μαθησιακούς λόγους.

Τέλος, έχουμε τις Υποτροφίες που δίνει η ΑΧΕΠΑ σε φοιτητές. Ο φοιτητής πρέπει να έχει εισαχθεί σε ένα Πανεπιστήμιο στην Αμερική και μετά να κάνει αίτηση για ενίσχυση.

Στην Ελλάδα, σε Έλληνες φοιτητές, οι υποτροφίες δίδονται δυσκολότερα γιατί υπάρχει η θεωρία ότι η Παιδεία είναι δωρεάν. Καθώς και εδώ αλλάζουν τα πράγματα, ήδη πληρώνονται τα συγγράμματα κλπ το παιδί ή ο αδελφός (-ή) ενός μέλους της ΑΧΕΠΑ μπορεί να υποβάλλει αίτηση και για την Ελλάδα. Δεν είναι πολλά τα λεφτά, περίπου 2-2.500 δολάρια. Κάθε χρόνο πρέπει να υποβάλεις αίτηση. Πέρυσι δώσαμε 300 υποτροφίες. Από την Ελλάδα δεν είχαμε αίτηση.

Μπορούμε ακόμη με μέλη της ΑΧΕΠΑ να βοηθήσουμε σε εξεύρεση εργασίας κλπ. Ας κάνουν αίτημα στην ιστοσελίδα της ΑΧΕΠΑ.



Δημοσιογράφος:  Πείτε μας, παρακαλώ, και για το Τμήμα Sons of Pericles.


Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ: Αυτό είναι ένα νέο Τμήμα που ιδρύσαμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Είναι νέα παιδιά από 14 μέχρι 27 χρονών. Έχουμε ήδη 14 άτομα και φοιτητές.

Εάν θέλουν να συνεχίσουν σπουδές στο εξωτερικό (Αμερική), μπορούν να κάνουν αίτηση για υποτροφία, στο www.ahepahellas.org